Bölümümüz öğretim elemanlarından Prof. Dr. İsmet YILDIRIM anız yakımı üzerine bir röportaj verdi
Bölümümüz öğretim elemanlarından Prof. Dr. İsmet YILDIRIM vermiş olduğu bir röportaj da anız yakmanın tarım ekosistemi üzerinde uzun vadeli zararları olduğunu ifade ederek, “Anız yakma işlemi ürün verimini önemli oranda düşürmektedir” dedi. Hocamız bunun nedenlerini de şöyle sıraladı:
- Toprak neminin ve geçirgenliğinin azalması: Anız yakma sonucunda toprak nemi ve geçirgenliğini destekleyen ve erozyonun neden olduğu toprak kaybını önleyen bitkiler tamamen ortadan kalkmaktadır.
- Organik bileşiklerin azalması: Anız yakma sırasında ortaya çıkan yüksek ısı, topraktaki organik bileşikler ve besin elementlerini azaltmaktadır.
- Mikroorganizmaların yok olması: Yüksek ısı, toprak yüzeyi ile yüzeyin 10-15 cm’lik kısmında yaşayan, topraktaki bitki artıklarını parçalayarak bitkiler için yararlı hale getiren ve bitkilerle ortak yaşam (simbiyoz) sürerek bitki beslenmesi ve gelişmesini destekleyen mikroorganizmaları yok etmektedir.
- Zararlı mikroorganizmalara yönelik bozulma: Bitki hastalık etmenleri ve zararlıları baskı altına alan yararlı mikroorganizmaların (antagonistler, entomopatojenler) ortadan kalkması sonucu toprak ekosisteminin zararlılardan yana bozulması.
- Toprak yapısının bozulması: Toprak yapısının bozulmasıyla hacim yoğunluğunun artması sonucu toprak geçirgenliğinin azalması...